LEIKKAUSPOTILAAT

Ennen leikkausta

- Eläimen tulee olla puhdas. Koiran voi tarvittaessa pestä edellisenä päivänä pinttyneen lian poistamiseksi iholta ja turkista. Herkkäihoinen koira kannattaa pestä jo muutamaa päivää ennen leikkausta, jotta iho ehtii rauhoittua.

- Koiran tulee olla ruuatta 12 tuntia ennen leikkausta ja kissan 6-8 tuntia ennen leikkausta. Vettä saa olla vapaasti tarjolla. Kaneja ja jyrsijöitä ei saa paastottaa ennen leikkausta.
- Suoli ja rakko olisi hyvä olla tyhjä ennen leikkausta. Koiran voi käyttää pienellä lenkillä, mutta isompaa rasitusta tulee välttää.
- Eläimelle on hyvä ottaa lämmikettä mukaan, esim. oma peitto.
- Mainitse etukäteen, jos eläimellä on lääkityksiä tai aiemmin todettuja sairauksia.
- Leikkauksen jälkeen eläimen tulee käyttää kauluria tai suojapukua haavan nuolemisen estämiseksi. Kaulurin käyttöä olisi hyvä harjoitella jo etukäteen. Kaulurin kiinnitykseen kätevin on kapeahko solkipanta. Klinikalla on myytävänä myös haavansuojapukuja, jos kaulurin käyttö ei onnistu.
- Narttukoiran steriloinnin suositeltava ajankohta on aikaisintaan 4kk kuluttua edellisen kiiman päättymisestä, jotta valeraskausvaihe on mennyt ohi.

Leikkauksen jälkeen

- Eläintä tulee seurata tarkasti leikkauksen jälkeen, koska loppupäivä menee vähintäänkin tokkuraisena. Eläimen tulee olla lattiatasolla putoamisen välttämiseksi, sekä lämpimässä ja rauhallisessa paikassa. Kylpyhuone on yleensä hyvä paikka, koska pissa-/kakkavahingot on mahdollisia. Myös hengitystä ja eläimen yleisvointia tulee tarkkailla.
- Seuraa lähipäivinä, että tarpeiden teko alkaa sujua normaalisti ja ole yhteydessä tarvittaessa.
- Syömistä ja juomista voi tarjota varovasti virkeystason ja ruokahalun mukaan, mutta aikaisintaan leikkauspäivän iltana tai vasta seuraavana päivänä pieni annos.
- Liikkumisen tulee olla varovaista. Leikkauspäivänä ja seuraavana vain tarpeillaan käynti koiran kanssa ja sen jälkeen voi käydä rauhallisia hihnakävelylenkkejä. Kissan liikkumista ja hyppimistä rajoitetaan mahdollisuuksien mukaan (esim. kiipeilypuu pois, jos sellainen on).
- Leikkaushaavan tulee pysyä puhtaana ja kuivana, joten märillä keleillä ulkoilua tulee välttää tai laittaa vedenpitävä puku suojaksi, jos sellainen on. Jos haava kuitenkin likaantuu, voi sen suihkuttaa haalealla vedellä ja painella varovasti pyyhkeellä kuivaksi. Kastelua tulisi kuitenkin välttää ainakin ensimmäiset 3 päivää.
- Leikkaushaavaa ei saa nuolla eikä raapia, joten kauluria tai suojapukua (joissain tapauksissa molempia) tulee käyttää 10-14 päivän ajan. Koiralta voi ottaa kaulurin ulkoilun ajaksi pois.
- Haavaa tulee seurata päivittäin ja ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, mikäli haavassa esiintyy huomattavaa vuotoa, punoitusta, turvotusta, pattia tms. Joihinkin haavoihin laitetaan klinikalla suojalappu, joka poistetaan kotona yleensä 2-5 päivää leikkauksen jälkeen. Joskus se voi irrota jo samana päivänä, mikä ei yleensä haittaa.
- Haavaan tulee joko poistettavat tai sulavat ompeleet. Poistettavat tikit pidetään haavassa 10-14 päivän ajan haavasta riippuen.
- Eläin saa yleensä jatkolääkityksiä kotiin (esim. kipulääke, antibiootti). Lääkitykset aloitetaan seuraavana päivänä erillisen ohjeen mukaan. Jos lääkkeiden annon kanssa on ongelmia, tulee olla yhteydessä eläinlääkäriin.
- Steriloidun/kastroidun eläimen aineenvaihdunta hidastuu ja sen myötä energiantarve vähenee, mikä voi johtaa lihomiseen. Tärkeää on säännöllinen punnitus ja tarvittaessa siirtyminen kevyempään ruokavalioon.