Ohje verinäytteeseen tultaessa

Yleisohje verinäytteeseen tultaessa on, että potilaan pitää olla syömättä useita tunteja, mielellään 10-12 h ennen näytteenottoa. Vettä saa olla tarjolla. Eläin on hyvä pitää levossa muutamia tunteja ennen näytteenottoa.

Maksa-munuaisarvojen kontrolli

Paastonäyte

Diabeteskontrolli

Diabeetikkoa ei saa pitää paastolla! Ruoka ja insuliinipistos annetaan normaalisti. Verinäyte otetaan 4-6 h insuliinipistoksen jälkeen.

Epilepsiakontrolli

Paastonäyte. Lääke annetaan normaalisti, verinäytteen ajankohdalla ei ole merkitystä lääkkeenannon suhteen.

Koiran kilpirauhasen vajaatoiminta

Paastonäyte. Forthyron-lääke annetaan normaalisti. Verinäyte tulisi ottaa 3h aamulääkkeen annosta ja aina samaan aikaan, jotta tulokset olisivat vertailukelpoisia keskenään.

Kissan kilpirauhasen liikatoiminta

Paastonäyte, kissan paastoaika 8 h. Felimazole tms. lääke annetaan normaalisti, verinäytteen ajankohdalla ei ole merkitystä lääkkeenannon suhteen.

Näyte koiran geenitutkimukseen

Ei tarvitse paastoa. Näytteenotto alkuviikosta. Ota mukaan valmiiksi täytetty lähetelomake, ks. Lähete geenitutkimukseen

Addisonin taudin ja Cushingin taudin diagnosointi

Molempiin näytteisiin paasto 12 h. ACTH-stimulaatiokoe: ensin otetaan ns. 0-näyte, annetaan ACTH-injektio ja 1,5 h kuluttua otetaan 1-näyte josta nähdään injektion vaikutus.

Addisonin taudin kontrolli

Paastonäyte. Florinef-lääkitys annetaan normaalisti, verinäytteen ajankohdalla ei ole merkitystä lääkkeenannon suhteen.

Cushingin taudin kontrolli

Jos kyseessä ACTH-stimulaatiokoe: Ei paastoa! Vetoryl-lääkitys annetaan normaalisti ruuan kanssa. ACTH-stimulaatiokoe 2-3 h kuluttua lääkkeenannosta.

Jos kyseessä PreVetoryl-kortisolinäyte: Näytteenottoaika varataan mahdollisimman lähelle lääkkeenantoajankohtaa, mutta näytteenottopäivänä ei lääkettä anneta. Eli edellisestä lääkkeenannosta on kulunut tasan 1 vrk näytteenottohetkellä. Paastonäyte.